דלקת חניכיים היא אחת מהבעיות הרפואיות השכיחות ביותר וסביר להניח שכולנו נסבול ממנה בשלב כלשהו בחיים שלנו. זה לגמרי הגיוני בהתחשב בעובדה שרקמת החניכיים חשופה להצטברות של מזון וחיידקים כמעט יותר מכל רקמה פנימית אחרת בגוף שלנו. למרות שהבעיה כל כך נפוצה עדיין יש אנשים שסובלים ומתעלמים ממנה. לרוב מדובר במצב אקוטי שחולף כמעט ללא סיבוכים, אבל חשוב לשים לב כי דלקת שאינה מטופלת כראוי יכולה להפוך ולמסוכנת ולהוביל למצבים מורכבים יותר.
כאן נדבר על מה עוזר לדלקת חניכיים וכן גם על מה יכול לגרום לה כדי שגם אתם תוכלו להימנע.
מה זה בכלל דלקת חניכיים?
מדובר במצב דלקתי הנרגם לרקמת החניכיים העוטפת את השיניים שלנו. חלל הפה שלנו מלא בחיידקים וכאשר הם חודרים לעומק החניכיים שלנו, לאזור שבין הרקמה לשורש השן עצמה, עלול להתפתח זיהום. אז כיצד תזהו אם אתם סובלים מדלקת חניכיים? התסמינים הנפוצים הם אדמומיות או נפיחות בחניכיים, כאב המתגבר בזמן נגיסה וריח לא נעים מהפה.
גורמי סיכון לדלקת חניכיים
מי ששומר על הגיינת פה נכונה פחות סביר לפתח דלקת חניכיים. עם זאת ישנם גורמים נוספים שעשויים להשפיע על הסיכוי לפתח את הדלקת, חלקם גנטיים וקשורים במבנה החניכיים ובהרכב הרוק שלנו. בנוסף, הבעיה יותר שכיחה בקרב מעשנים, הריוניות, נוטלות גלולות ותרופות נוספות ביניהן תרופות נגד דיכאון ובעיות לבביות.
הטיפול בדלקת חניכיים
אז מה עוזר לדלקת חניכיים? במידה ואתם מרגישים באחד התסמינים ויש חשד לדלקת חניכיים חשוב ללכת להיבדק אצל רופא השיניים שלכם. הרופא יבצע בדיקה ויעריך את מצב הדלקת כדי להתאים את הטיפול הנכון עבורכם. לרוב חלק קריטי בטיפול יהיה גם ביקור אצל שיננית, על מנת להסיר את שכבת האבנית שהצטברה סביב החניכיים. עכשיו יהיה ניתן להתאים את הטיפול כמו שצריך, לרוב הוא יכלול שטיפות באמצעות תכשירים יעודיים לחלל הפה ולעיתים גם אנטיביוטיקה, במקרה הצורך.
עד לביקור אצל הרופא יש כמה דברים שתוכלו לעשות בעצמכם על מנת להקל על התסמינים ולבלום במידת האפשר את התפתחות הדלקת. ראשית דאגו לנקות כמה שאפשר את האזור, צחצחו בעדינות והשתמשו בחוט דנטלי כדי להוריד שאריות לכלוך נוספות. לאחר מכן תוכלו לגרגר מי מלח חמימים שיקלו על תחושת הכאב ויחטאו את חלל הפה.
מניעת דלקת חניכיים
כבר דיברנו על מה עוזר לדלקת חניכיים, אבל בנינו? מה שהכי יעזור זה כמובן למנוע אותה. כדי להימנע מדלקות חניכיים חשוב מאוד לשמור על הגיניית פה בצורה נכונה ולא להזניח אותה. על מנת לוודא שאתם עושים זאת כמו שצריך, הקפידו על הטיפים הבאים:
- אל תדחו את הביקור אצל רופא השיניים שלכם, מומלץ להגיע לבדיקה שגרתית לפחות פעם בשנה.
- דאגו גם להגיע לניקוי אבנית אצל שיננית פעם בחצי שנה.
- קבלו הדרכה מהשיננית איך לצחצח את השיניים ובאיזה סוג של מברשת להשתשמש שתתאים לשיניים שלכם.
- הקפידו על צחצוח נכון פעמיים ביום.
- צחצחו באופן יסודי ובמשך שתי דקות כדי לוודא שכל החיידקים והלכלוך העיקש סולק. מומלץ לצחצח באופן שאינו אגריסיבי מידי כדי לא לפצוע את החניכיים.
- השתשמש בחוט דנטלי כדי להסיר מזון שנשאר בין חריצי השיניים.
- במידה ואתם חשים בתסמינים שעשויים להעיד על הבעיה הגיעו בהקדם לטיפול.
- השתדלו להימנע כמה שניתן ממאכלים עשירים בסוכרים שגם נוטים להגביר את פעילות החיידקים בפה וכן גם להשפיע לרעה על מערכת החיסון שלנו.
השתדלו להימנע מעישון, שהוא כאמור אחד מגורמי הסיכון להתפתחות דלקת חניכיים.